Mies ja ikkuna

Verensokerin vaihtelun syyt

Verensokerin vaihtelun syyt

Vaihteleeko verensokeri?

Verensokerin vaihtelun syyt

Tiesitkö, että puolet diabeteshoitoa saavista potilaista ei saavuta verensokeritavoitteitaan?1

Älä tunne syyllisyyttä verensokerisi toistuvista vaihteluista. Se ei tarkoita, ettet yrittäisi tarpeeksi – verensokerin nousuille ja laskuille voi olla monta syytä. Kehosi ja diabeteksesi saattavat muuttua ajan myötä, ja joskus myös lääkitystäsi on muutettava vakaan verensokerin saavuttamiseksi.

 Sokeriarvosi voivat vaihdella, vaikka yrität parhaasi mukaan syödä ja liikkua oikein ja otat lääkkeesi määräysten mukaisesti. Tasapainon löytäminen saattaa tuntua joskus todelliselta taistelulta. Et ehkä aina tunne hallitsevasi tilannetta. Miten selviytyä arjesta, kun koet sekä korkean että matalan verensokerin oireita?

Kaikkiin verensokerin vaihtelun syihin et pysty itse vaikuttamaan lainkaan. Alla on mainittu muutamia seikkoja, joiden tiedetään aiheuttavan verensokerin vaihteluita.

Icon – Omena

Ruoka voi nostaa verensokeria nopeasti.

Stressi ja sairastuminen voivat vähentää elimistön insuliiniherkkyyttä.

Fyysinen aktiivisuus yleensä alentaa verensokeria.

Diabeteslääkitys vaikuttaa suoraan verensokeriin: annos, ajoitus ja yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa.

Mitä teen, jos verensokerini on toistuvasti liian matala tai korkea?

On tärkeää, että tunnistat korkean ja matalan verensokerin oireet ja tiedät, miten voit niitä hoitaa. Hoitaja tai lääkäri voivat auttaa sinua hallitsemaan diabetesta ja tehdä hoitoosi tarvittavia muutoksia.

Verensokerin tasoittumisella voi olla suuri vaikutus päivittäiseen hyvinvointiisi. Jos veren glukoosi on kohdallasi jatkuvasti alhainen tai korkea, voit toimia näin.

  • Aloita testaamalla nykyisen hoitosi sopivuus.
  • Tee ateriasuunnitelmaasi tai fyysisiä aktiviteettejasi koskevat muutokset yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
  • Keskustele lääkityksesi muuttamisesta lääkärisi kanssa.
  • Keskustele hoitohenkilökunnan kanssa siitä, mikä korkea tai matala verensokeritaso kohdallasi on ja missä vaiheessa sinun tulisi soittaa lääkärille tai hoitajalle.

Euroopan diabetestutkijoiden seura (European Association for the Study of Diabetes, EASD) sekä suomalainen Käypä hoito -suositus suosittelevat monille diabetesta sairastaville pitkäaikaisen verensokerin eli HbA1c-arvon tavoitteeksi alle 7,0 % tai alle 53 mmol/mol. Paastoverensokerin arvon on hyvä olla alle 7 mmol/l ja aterianjälkeisen verensokerin alle 10 mmol/l. Tavoitteet ovat kuitenkin aina yksilölliset. Verensokeri- ja HbA1c-tavoitteesi määritellään yhdessä lääkärisi kanssa.3

On tärkeää muistaa, että verensokerin viitearvot eivät välttämättä kuvaa juuri sinun tavoitearvojasi. Mitään varsinaisia "normaaleja" verensokeriarvoja ei ole olemassakaan.

Hyperglykemian ja hypoglykemian hoito

Keskustele näistä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa:

Ruokavalio ja hyvä ateriasuunnitelma

Hyvä ateriasuunnitelma sopii aikatauluusi, ruokailutottumuksiisi ja hoitoosi. Pyydä lääkäriäsi tai hoitajaasi auttamaan sinua löytämään oikea ateriasuunnitelma, joka täydentää hoitoasi ja auttaa sinua saavuttamaan verensokerin tavoitetasosi.

Stressi ja sairaudet

Keskustele lääkärisi tai hoitajasi kanssa stressitasostasi sekä henkisestä hyvinvoinnistasi, sillä nämä seikat saattavat vaikuttaa verensokerin hallintaan.

Myös muilla on diabetekseen liittyviä huolia, jotka vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin. Erilaiset tulokset verensokeriarvoissa voivat olla hämmentäviä, ja voi olla vaikeaa ymmärtää, mitä ne tarkoittavat oman hoidon kannalta. Keskustele näistä asioista lääkärisi tai hoitajasi kanssa. He muokkaavat tarvittaessa lääkehoitoasi yksilöllisesti.

Myös akuutti tai krooninen sairaus voi vaikuttaa diabeteksesi hoitoon. Vilustuminen, flunssa tai allergiaoireet saattavat vaikuttaa diabeteksesi lääkehoitoon ja siten estää sinua saavuttamasta verensokerille asetettua tavoitetasoasi. Kerro lääkärillesi tai hoitajallesi kaikista muista sairauksista, joita sinulla mahdollisesti on. Pienetkin muutokset nykyisessä hoidossasi saattavat auttaa sinua hallitsemaan verensokeriasi paremmin sairauden aikana.

Liikunta

Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio yhdessä yksilöllisen diabeteslääkityksen kanssa ovat verensokerin vaihtelun hallinnan kannalta tärkeitä. Keskustele lääkärisi tai hoitajasi kanssa siitä, mitkä asiat pitää ottaa huomioon liikkuessasi. Hän voi ehdottaa mahdollisia muutoksia paremman verensokeritasapainon saavuttamiseksi aktiivisuuden, aterioiden tai lääkityksen suhteen.

Lääkitys

Tietyt diabeteslääkkeet, insuliinit ja niiden annostukset mukaan lukien, vaikuttavat verensokeritasoihin ja saattavat johtaa eri tuloksiin eri ihmisillä. Vaikka noudattaisit hoito-ohjelmaasi täysin lääkärisi tai hoitajasi ohjeiden mukaisesti, saatat silti kokea verensokerin vaihteluita. Et ole yksin. On tärkeää, että luotat hoitoosi ja olet siihen tyytyväinen. Voit kysyä lääkäriltäsi, ovatko hoitoannoksesi sopivia tai onko sinulle paremmin sopivia hoitovaihtoehtoja saatavilla.

1. Valle et al. DEHKO 2010:5
2. Suomen Diabetesliitto, saatavilla osoitteessa www.diabetes.fi/diabetes, haettu 15.5.2018
3. Tyypin 2 diabetes, Käypä Hoito -suositus 7.2.2018. www.kaypahoito.fi, haettu 15.5.2018
4. Insuliininpuutosdiabetes, Käypä Hoito -suositus 7.2.2018 www.kaypahoito.fi, haettu 15.5.2018

SAFI.DIA.18.05.0281j